A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

Csokitölcsérek fehér csokoládés citromkrémmel

2008.12.26. 17:47   t3v, az okostojas

Karácsony letudva - a fogyasztás terén sikerült oly mértékben alulperformálni, hogy még a Tudatos Vásárló legelhivatottabb aktivistái is büszkék lennének ránk. Ennek szellemében idén csak két újfajta bonbont gyártottam. Szerencsére Rebaba a Bonbondában nem tétlenkedett, és a saját kreációi mellé - sokunk felhőtlen örömére - lassacskán bemásolja a Nagy csokoládékönyv összes receptjét :) Az alábbi "csodatölcsérekkel" még a GBT Xmas editiont vettem célba, vagyis szállítható, relatíve kevés időráfordítást igénylő, mégis dekoratív falatkát terveztem.

Talán a holland csokis könyvemben figyeltem fel az ehhez hasonló csokoládétölcsérekre, az ad hoc citromos trüffelkrémről pedig úgy gondoltam, jól passzol majd az étcsokihoz. A végeredményről megoszlanak a vélemények: szerintem kellően citromos, de túl édes, mások viszont repetáztak belőle. Mindenesetre a sűrített tejet javaslom tejszínre cserélni, esetleg meg lehet próbálni a kandírozott gyümölcshéjról lemosni a glükózszirupot :)

Hozzávalók 35 tölcsérhez + 25 kosárkához:

  • 15 dkg + 10 dkg étcsoki
  • 25 dkg fehér csoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 16 dkg (1 tubus) cukrozott sűrített tej (helyette plusz 1,5 dl tejszín)
  • 0,5 dl frissen facsart citromlé
  • 1 púpos tk reszelt citromhéj
  • 10 dkg kandírozott citromhéj (Keserédes)

A citromos krémhez az étcsoki kivételével mindent szépen összeolvasztunk, elkevergetjük, és kihűtjük. Elég sűrű massza lesz, van tartása, nem gond, ha megszalad a tejszín. A végén le akartam turmixolni, nehogy eltömítse a fecskendőmet (profibbak habzsákkal alkossanak), de végül nem volt rá szükség. Melegen ajánlom a Keserédesben kapható kandírozott citromhéjat, ízben, ill. méretben intenzívebb, ill. apróbb (a.m. bonbon tömeggyártás esetén felhasználóbarátabb) a Tesco márkaterméknél.

És akkor a tölcsérkék. Nem olyan munkás, mint hinnénk. Fogunk kb. fél méter zsírpapírt, sokrét hajtogatjuk, és egy kb. 6 cm átmérőjű pohár segítségével egyetlen nyisszantással 20-40 kört vagy csapott körszeletet nyesünk belőle. A körlapokat egy mozdulattal tölcsérkévé pöndörítjük, kívülről könnyen lehúzható ragasztószalaggal (pl. Scotch magic/removable tape vagy szigszalag) rögzítjük. Csak a szájadékára legyen gondunk, a többi részét akár cakkosra is hagyhatjuk. Olvasztott csokival kikenjük, ehhez jól jön a sütő-, még jobban a művészecset. Nem baj, ha a tölcsért nem sikerül csúcsformára hozni, ez a krém nem folyik ki a lyukas végeken. Dermeszt, újraken, dermeszt, papír lehúz, megtölt, eszik. Tölcsérek készülőfélben és a híres stampedli:

Nálam két részletben készült, a fenti mennyiségű krémet tehát összesen 25 dkg étcsokoládéból kent kehelybe töltöttem. Szobahőmérsékleten fogyasztandó. A változatok száma végtelen: narancsos vagy mentás csoki, mascarponés vagy likőrös krém - atttól függően, mi akad éppen a háznál és mit kíván meg az alkalom, az eltarthatóság vagy az egyéb szempontok.

Még több kipróbált trüffelrecept és tippek, trükkök a bonbonkészítéshez

11 komment

Címkék: csoki tejszín citrom/lime

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr8842502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronald 2008.12.26. 21:23:55


A celux-szalag márkájának a kiemelése helyett - (ami szerintem tök-közömbös, hogy hol és milyen márkájút veszünk - a papírtölcsér oldalának a megragasztására) - talán hasznosabb lett volna egy-két szót fecsérelni arra is, hogy azt a fránya "olvasztott-csokit" mégis hogyan kell "gyártani" ?

Mert az nagyon "nemmindegy" ám - aki próbálta, az tudja.
.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.26. 21:38:05

Szia Ronald, legalul ott a bonbon tippek-trükkök link az összes tudnivalóval. Azt a bejegyzést kifejezetten azért hoztam létre még tavaly, hogy ne kelljen minden egyes recepthez leírnom az ilyesmit.

Celluxban igazad vagyon, de a klasszikus, gyerekkoromból ismert ragacs nem jó (tapasztalat), vagy ha pl. nem azt a viaszos tapintatú zsírpapírt használod, nem jön le róla, és eltépi. Nincs részesedésem semmilyen irodaszer-kereskedésben :)

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.26. 21:44:53

Zsuzsa, köszi :) Nekem is ez volt a véleményem:
inda.blog.hu/2008/12/15/ismet_a_kommentezesrol?fullcommentlist=1#c4271752

Viszont a közeljövőben fejlemények várhatók ez ügyben (meghívó a regisztráció kiváltására, ha jól értem):
inda.blog.hu/2008/12/23/karacsonyi_kommentfeaturak
Ha már él a lehetőség, azon nyomban közzé teszem a felhívást!

Ronald 2008.12.26. 21:58:49

@t3v, az okostojas:

Aha, megtaláltam - talán a link címét változtatnám "alapismeretek" -re...vagy ilyesmire - mert azok nagyon hasznosak ám.

Én legutóbb a mikrós csoki-olvasztással nagyon befürödtem...mert bár árgus szemekkel figyeltem a folyamatot - az olvadás kezdete után ahelyett hogy "folyós" lett volna, inkább elkezdett bőrösödni, illetve kiszáradni.

Egy lágy, de sürű, pasztaszerü valami - azaz használhatatlan - lett.

Arra gondoltam, hogy legközelebb a kisméretű (1 literes) vizes tejfőző edényben fogok olvasztani.
Vélemény?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.26. 22:13:49

Mikróban én már égettem oda csokit rövid idő alatt... mintha hirtelen elpárolgott volna belőle az összes nedvesség: totál kiszáradt, és rövid úton elszenült. Ha mikróra fanyalodok, szakaszosan, rövid etapokban, közben meg-megkevergetve olvasztom a csokit.

A legjobb gőz felett olvasztani, jobban kontrollálható a hőmérséklet. Ahogy mondod, a tejforraló kényelmes megoldás:
okostojas.blog.hu/2007/07/20/a_duplafalu_edeny_dicserete

Ha nemcsak csokit kell melegíteni, hanem pl. tejszínt is (trüffeleknél), érdemes a folyadékot felmelegíteni, és úgy a csokira önteni; jó eséllyel megpuhul annyira, hogy krémesre keverhessük. A fehér csoki amúgy is szivatós, még jó, hogy ennél a receptnél mindent egyszerre össze lehet melegíteni a krémhez.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2008.12.26. 23:14:55

"Fogunk kb. fél méter zsírpapírt, sokrét hajtogatjuk, és egy kb. 6 cm átmérőjű pohár segítségével egyetlen nyisszantással 20-40 kört vagy csapott körszeletet nyesünk belőle."

Mi van???

"Csak a szájadékára legyen gondunk, a többi részét akár cakkosra is hagyhatjuk. "

He???

Nem lehetne ezt magyar szavakkal közérthetően újrafolgalmazni?

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.26. 23:45:01

Nem hinném, hogy különösebben bonyolult lenne egy sablon segítségével egy papírból egyszerre sok kört kivágni, legalábbis mi már az oviban is csináltunk ilyet :) Sőt, a körökből a tölcsérek kialakítása sem jelenthet leküzdhetetlen problémát.

A csapott körszelet matematikailag valóban nem egzakt fogalom, értelmezését a középső fotó alapján rád bízom. A szájadék választékos :) kifejezés a tölcsér nyílására, a csigák mintájára: njutka.web.elte.hu/leiras.html - a tölcsér értelemszerűen akkor lesz szép, ha ez a része nem cafrangos. De ne gondolkodjunk, csak kötözködjünk, az biztos levezeti a feszültséget.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.12.27. 09:39:23

én minden egyes szavadat értettem, de biztos csak azért, mert régi olvasód vagyok :)
(na jó, komolyan, szerintem teljesen érthető és követhető, a fotókkal meg pláne).
gratula az index-címlaphoz!

süti0213 (törölt) 2008.12.27. 13:22:17

akkor én is értetlenkednék kicsit :)

új olvasód vagyok de ennek ellenére a tölcséres részt tökre értettem.

nekem csak ehhez lenne kérdésem: Dermeszt, újraken, dermeszt, papír lehúz, megtölt, eszik.
2x dermeszt és ken, mielőtt papír lehúz?

köszi

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2008.12.27. 14:05:14

Igen, kétszer kell lekenni, mielőtt sérülésmentesen le lehetne húzni a papírt, a kettő kenés között (és a második után) pedig hűtőbe/kamrába tenni, hogy hamar megdermedjen (gyors hűtésnél a tölcséreknek nincs ideje deformálódni). A második kenésnél az első réteg egy része természetszerűleg felolvad, de nem kell aggódni. Szóval ken, hűt, ken, hűt, papír lehánt.

Arra kell még ügyelni, hogy ahol a tölcsér szájának két fele összeér (ahol a papírt megragasztjuk), kívülre ne kerüljön csoki, mert akkor nem lehet lehúzni a papírt, de ez már a második próbadarab után egyértelmű lesz :)

Ha ez esetleg elriasztott volna, a kosárkák előállítása hasonlóképpen történik, és talán valamivel egyszerűbb is:
okostojas.blog.hu/2007/12/28/konyakmeggy_es_amorella_hazilag
süti beállítások módosítása