Karácsony letudva - a fogyasztás terén sikerült oly mértékben alulperformálni, hogy még a Tudatos Vásárló legelhivatottabb aktivistái is büszkék lennének ránk. Ennek szellemében idén csak két újfajta bonbont gyártottam. Szerencsére Rebaba a Bonbondában nem tétlenkedett, és a saját kreációi mellé - sokunk felhőtlen örömére - lassacskán bemásolja a Nagy csokoládékönyv összes receptjét :) Az alábbi "csodatölcsérekkel" még a GBT Xmas editiont vettem célba, vagyis szállítható, relatíve kevés időráfordítást igénylő, mégis dekoratív falatkát terveztem.
Talán a holland csokis könyvemben figyeltem fel az ehhez hasonló csokoládétölcsérekre, az ad hoc citromos trüffelkrémről pedig úgy gondoltam, jól passzol majd az étcsokihoz. A végeredményről megoszlanak a vélemények: szerintem kellően citromos, de túl édes, mások viszont repetáztak belőle. Mindenesetre a sűrített tejet javaslom tejszínre cserélni, esetleg meg lehet próbálni a kandírozott gyümölcshéjról lemosni a glükózszirupot :)
Hozzávalók 35 tölcsérhez + 25 kosárkához:
- 15 dkg + 10 dkg étcsoki
- 25 dkg fehér csoki
- 0,5 dl tejszín
- 16 dkg (1 tubus) cukrozott sűrített tej (helyette plusz 1,5 dl tejszín)
- 0,5 dl frissen facsart citromlé
- 1 púpos tk reszelt citromhéj
- 10 dkg kandírozott citromhéj (Keserédes)
A citromos krémhez az étcsoki kivételével mindent szépen összeolvasztunk, elkevergetjük, és kihűtjük. Elég sűrű massza lesz, van tartása, nem gond, ha megszalad a tejszín. A végén le akartam turmixolni, nehogy eltömítse a fecskendőmet (profibbak habzsákkal alkossanak), de végül nem volt rá szükség. Melegen ajánlom a Keserédesben kapható kandírozott citromhéjat, ízben, ill. méretben intenzívebb, ill. apróbb (a.m. bonbon tömeggyártás esetén felhasználóbarátabb) a Tesco márkaterméknél.
És akkor a tölcsérkék. Nem olyan munkás, mint hinnénk. Fogunk kb. fél méter zsírpapírt, sokrét hajtogatjuk, és egy kb. 6 cm átmérőjű pohár segítségével egyetlen nyisszantással 20-40 kört vagy csapott körszeletet nyesünk belőle. A körlapokat egy mozdulattal tölcsérkévé pöndörítjük, kívülről könnyen lehúzható ragasztószalaggal (pl. Scotch magic/removable tape vagy szigszalag) rögzítjük. Csak a szájadékára legyen gondunk, a többi részét akár cakkosra is hagyhatjuk. Olvasztott csokival kikenjük, ehhez jól jön a sütő-, még jobban a művészecset. Nem baj, ha a tölcsért nem sikerül csúcsformára hozni, ez a krém nem folyik ki a lyukas végeken. Dermeszt, újraken, dermeszt, papír lehúz, megtölt, eszik. Tölcsérek készülőfélben és a híres stampedli:
Nálam két részletben készült, a fenti mennyiségű krémet tehát összesen 25 dkg étcsokoládéból kent kehelybe töltöttem. Szobahőmérsékleten fogyasztandó. A változatok száma végtelen: narancsos vagy mentás csoki, mascarponés vagy likőrös krém - atttól függően, mi akad éppen a háznál és mit kíván meg az alkalom, az eltarthatóság vagy az egyéb szempontok.
Még több kipróbált trüffelrecept és tippek, trükkök a bonbonkészítéshez
Diszkusszió