Az utóbbi években karácsony táján mindig kitör a bonbonláz, nem kétlem, hogy ezen a VKF!-en is töméntelen változatban bukkanak majd fel a falatnyi, szöszmötölős édességek - még egy már se nem oszt, se nem szoroz. Amióta megkóstoltam a Keserédesben a gyulai manufaktúra grillázsos-karamelles-fehér csokis bonbonját, azóta próbálom reprodukálni. Elolvastam mindent, ami a neten fellelhető a a hőfokokról, a szín- és cseppentéspróbáról, mindenféle tippekről és trükkökről, és több kiló cukrot karamellizáltam szana és szét, csak hogy megtudjam, hogyan lesz puha a végeredmény cukorhőmérő használata nélkül (ami az év 360 napján a fiók mélyén üdülne), mindhiába. Így utólag egyszerűbb lett volna elkérni a receptet :)
Aztán nyáron a kezembe akadt egy Príma Konyha, amelyben egy recept ráolvasás nélkül, puszta türelemmel elérhetőnek tüntette fel a vágyamat. Az eredmény: dulce de lechébe ojtott echte Krówka, fenomenális.
Hozzávalók 16 (32) darabhoz:
- 0,5 dl (sűrített) tej
- 1 dl tejszín
- 12,5 dkg cukor (kevesebb!)
- 1/2 rúd vanília
Mindent beledobunk egy magasabb falú lábosba, és alacsony lángon (kerámialapon 1-es fokozat, gázon biztos kell alá elosztó) kb. 40-50 percig főzzük. Tényleg kell hozzá ennyi idő. Nem kell aggódni: habzik és bugyborog, de ha húszpercenként ránézünk és átkeverjük, bőven jó. A folyamat illusztrálása kőkemény karamell esetén. Én 35, 40 és 45 percnél kivettem belőle, és egy tányérra cseppentve a fagyasztóba tettem, hogy tényleg megszilárdul-e. 45 percnél lett hamar dermedő, de puha, rugalmas állagú, és elkezdett le-lekapni.
15x19 cm-es, vajazott alufóliával bélelt műanyag dobozba öntöttem, és megvártam, míg kihűl. Feldarabolva szikkasztani kell egy kicsit, aztán csomagolható. Hűvös helyen tárolandó, és szerintem nem tartható el túl sokáig, mert elkezd felolvadni.
A bonbon státusz eléréséhez grillázs helyett két kanál cukrot karamellizáltam, és vékonyan végighúztam vele a bonbonok tetejét. Felolvasztottam 5 dkg fehér csokit, és megmártottam a bonbonok talpát, kidermesztettem. Megolvasztottam 10 dkg fehér csokit 1-2 ek tejszínnel, és megpróbáltam bevonni a bonbonok tetejét. A meleg fehér csokival nincsenek jó tapasztalataim, most is így jártam: a harmadik bonbontól kezdve gyakorlatilag marcipánmasszaként viselkedett, úgy kellett rálapogatni a falatkákra, de a felületük nem lett elég sima.
A fehér csokis változat egyébként is annyira tömény, hogy hamar besokalltunk tőle, viszont négy fél bonbon két-három deci meleg tejben feloldva isteni instant karamellás tejet ad.
Receptajánló:
- Bonbonok, trüffelek, pralinék nálam
- Másoké Dokinál
- Rebabánál a Bonbondában
- Az ajándékozható kekszeim
Nem édes, de karácsonyra adható:
A karácsonyi asztalra:
2009.12.01. 18:02. Szóval az történt, hogy a posztolás után nézegettem mások karácsonyi ajándékötleteit, és megtaláltam tök ugyanezt a receptet Piszkénél 2007-ből. Anyukám erre azt mondaná, hogy nincs új a nap alatt, a graffiti szerint pedig minden ugyanaz másképp :) Persze az is előfordulhat, hogy a női magazinok minden évben más újságok pár évvel ezelőtti karácsonyi számainak receptjeit dolgozzák át. Az eredeti PK recept, amiből kiindultam: 50 dkg cukor, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 1 rúd vanília (elképzelni nem tudom, kire optimalizálták a cukormennyiséget). Egyetlenegyszer készítettem el, de nem tapasztaltam a vajkaramellás szaloncukornál leírt kevergetési nehézségeket, lehet, a kerámialap miatt. Abban viszont egyetértünk, hogy ez a létező legjobb harapható, nem fogbaragadós karamell recept, amiben nincs egyéb sűrítőanyag (kekszmorzsa, babapiskóta).
Diszkusszió