A főzés tudománya

Konyhaelmélet és háztartástan álkezdőknek és haladóknak

Diszkusszió

Fogalmak

áfonya (1) alma (3) bab (1) babapiskóta (2) balzsamecet (3) citrom/lime (23) citromfű (1) coca (4) csili (6) csoki (52) curry (5) dinnye (1) dió (12) eper (1) fahéj (5) fehérbor (10) fokhagyma (22) gesztenye (9) gomba (7) gyömbér (9) hal (4) húsvét (1) joghurt (2) juhtúró (2) kacsa (2) kakaóbab (1) kapor (2) kávé (6) kókusz (11) krumpli (7) kukorica (2) kukoricaliszt (2) lencse (2) máj (3) mák (5) maláta (1) málna (2) mandula (9) marcipán (1) marha (3) mascarpone (9) meggy (21) méz/juharszirup (5) miszo (1) mogyoró (10) mogyoróvaj (3) mustár (4) narancs (7) nugát/nutella (6) ötfűszer (1) padlizsán (1) pillecukor (2) pipi (7) rozmaring (2) rum (2) sajt (20) sonka (2) spárga (4) spenót (3) szalonna (7) szilva (1) szójaszósz (1) tea (1) tejszín (60) tészta (6) tofu (2) tojásfehérje (10) torma (1) túró (10) vanília (20) vízigesztenye (1) vörösbor (10) zabpehely (3) zöldborsó (1) zsálya (1) zselatin (3) *czimkefelhő*

I want it all

Kér fény post

Kontakt

okostojas (pont) gasztro (kukac) gmail (pont) com

Copyright

Creative Commons Licenc

Stat

A gombóc kétszer, part 1: gyömbéres szilvás gombóc (VKF! #29)

2009.11.01. 22:05   t3v, az okostojas

Nem kell minden VKF! fordulót kreatívan megközelíteni :) Gombóccal tele a padlás, a kínálatban nálam ez alkalommal egy klasszikus étel századik változata és egy reciklált desszert szerepel.

Két főre, két étkezésre a tésztához kell:

  • nyersen mérve 1 kg lisztes (régi) krumpli, héjában megfőzve, meghámozva (hideg vizes hámozós trükk), áttörve, teljesen kihűtve és kigőzölődve
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek puha vaj
  • 1 ek gríz

A töltelékhez:

  • 25 db szilva
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 tk gyömbérpor

A tésztához valókat kézzel vagy géppel összegyúrjuk. Amint összeáll, jó, nem kell tovább gyömöszkölni, és pihentetni is tilos. Krumplitól függően kellhet bele még liszt, de 30 dkg körül általában már jó. Ha nem akarjuk utána napokig vakargatni a tésztamaradékot az asztalról, a tésztából hurkát formázunk, centi vastag korongszerűségeket vágunk, a kör közepébe nyomjuk a gyömbéres cukorba forgatott szilvát (én csak egy felet, és evés előtt azt is kipiszkálom és átruházom :), gombócoljuk, kifőzzük, 5 dkg vajon megpirított 10 dkg zsemlemorzsára szedjük. A gazdátlan tésztából (mákos) nudlit (gasztrosznoboknak: gnocchi :) gyártunk.

Okosság:

Gömbölyded dolgok t3v módra:

3 komment

Címkék: szilva krumpli gyömbér

A bejegyzés trackback címe:

https://okostojas.blog.hu/api/trackback/id/tr791491600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ribizli 2009.11.02. 10:10:54

A héjában főtt krumpli hámozását még lehet egyszerűsíteni, én simán megfőzöm, majd leöntöm a forró vizet, hideget engedek rá, hagyom kicsit hűlni, hogy kezelhető legyen, aztán metélem körbe, és szépen lejön a héja. Az elején kell óvatosnak lenni, finoman gyűrögetni-húzogatni, aztán ha már megindult, lehet tempósabban és határozottabban - pont ahogy a videon is mutatják.

t3v, az okostojas · http://okostojas.blog.hu/ 2009.11.02. 11:34:54

nyugi, a videó csak illusztráció, eszembe nem jutna ekkora feneket keríteni a dolognak :) pont ahogy te: forró víz leönt, hideg víz ráfolyat, krumpli megragad, héj késsel gyorsan lehúz. vajaz, sóz, eszik :)

kreativkid · http://www.kreativkid.hu 2010.08.01. 22:08:40

A szilvát én is kipiszkálom a gombócból, de ha van jó sűrű szilvalekvár, az nagyon finom bele!
süti beállítások módosítása