Nem kell minden VKF! fordulót kreatívan megközelíteni :) Gombóccal tele a padlás, a kínálatban nálam ez alkalommal egy klasszikus étel századik változata és egy reciklált desszert szerepel.
Két főre, két étkezésre a tésztához kell:
- nyersen mérve 1 kg lisztes (régi) krumpli, héjában megfőzve, meghámozva (hideg vizes hámozós trükk), áttörve, teljesen kihűtve és kigőzölődve
- 30 dkg liszt
- só
- 1 tojás
- 2 ek puha vaj
- 1 ek gríz
A töltelékhez:
- 25 db szilva
- 4 ek kristálycukor
- 1 tk gyömbérpor
A tésztához valókat kézzel vagy géppel összegyúrjuk. Amint összeáll, jó, nem kell tovább gyömöszkölni, és pihentetni is tilos. Krumplitól függően kellhet bele még liszt, de 30 dkg körül általában már jó. Ha nem akarjuk utána napokig vakargatni a tésztamaradékot az asztalról, a tésztából hurkát formázunk, centi vastag korongszerűségeket vágunk, a kör közepébe nyomjuk a gyömbéres cukorba forgatott szilvát (én csak egy felet, és evés előtt azt is kipiszkálom és átruházom :), gombócoljuk, kifőzzük, 5 dkg vajon megpirított 10 dkg zsemlemorzsára szedjük. A gazdátlan tésztából (mákos) nudlit (gasztrosznoboknak: gnocchi :) gyártunk.
Okosság:
- Krumplilógia (chilii&csoki)
Gömbölyded dolgok t3v módra:
- Knédli
- Japán húsgombócok
- Meggyes túrógombóc
- Kávékrémes minifánk (gombócos GBT)
- Fagyik
Diszkusszió